Подови настилки – предимства и недостатъци на различните видове

Подови настилки – предимства и недостатъци на различните видове
октомври 2, 2020 Home Fix

Изборът на подова настилка е едно най – важните решения, които трябва да вземем при ремонт на дома. Всяка настилка има своите предимства и недостатъци и за да ви помогнем да се ориентирате  ще разгледаме подробно основните видове подови покрития за дома и техните характеристики:

Дървени подови настилки

Дървените подови настилки са масивен паркет, трислоен паркет или дюшеме. Това са висококачествени естествени материали, които гарантират комфорт, уют, топлина и при правилна експолатация и поддръжка имат дълъг живот.

Паркет – паркетът може да бъде масивен или трислоен. Масивния паркет позволява реновиране, изразяващо се в циклене и пренареждане и това удължава животът му многократно спрямо трислония паркет, който може да се цикли от един до три пъти.

Масивния паркет може да бъде от бук, дъб, ясен, акация, бамбук и др. При трислойния вариант само най – горния слой е от масивна дървесина, а долните два слоя са от иглолистно дърво. Той се монтира лесно чрез клик система подобно на ламината.

Недостатъците на паркета са това, че е неустойчив на влага и е лесно повредим. Също така като при всеки естествен материал първоначалната инвестиция не е малка.

Дюшеме – масивна подова настилка, изработена от орех, дъб, бук, чам и други. Дъските са с големи размери както на ширина и дължина, така и на дебелина. Обикновено дебелината на дюшемето е около 2 см. а може да стигне и до 4 см.

Дюшемето е подходящо за помещения с по – голяма квадратура. Предимства му са: естествен и безопасен материал, много добър изолатор, дълъг живот, високи декоративни качества.

Недостатъци на дюшемето: при липса на качествена шумоизолация се чуват стъпки при ходене по дюшеме, монтажът отнема време, тъй като е необходимо първо да бъде изградена дървена скара, върху която да се монтира самата настилка, трябва да се пази от влага. След време е възможно да се появят фуги, особено като дървесината се свие поради естествените сезонни промени на влага и температура или е доставена не добре изсъхнала. Важно е замазката също да е изсъхнала достатъчно преди полагане на дюшемето, в противен случай то може да набъбне и да се деформира.

Ламинат

Ламинатът е многослойна настилка, състояща се от пресовани дървесни влакна, фенолни смоли, меламин и хартия. Ламинираната подово настилка е здрава, лесна за поддръжка и почистване, монтира се бързо и се предлага в огромно разнообразие от цветове и декори. Всичко това съчетано с достъпната му цена го прави една от най – предпочитаните подови настилки.

Все пак ламината има и някои минуси: може да бъде шумен при ходене, влагата може да го повреди, в някои случаи след време започва да скърца и не подлежи на реставрация.

Керамични подови настилки

Керамичните подови настилки са теракот, гранитогрес и не толкова разпространения у нас – клинкер. Плочките са подходящи за помещения с интензивно натоварване, както и за всички стаи, в които има влага като кухня, баня, тоалетна, перално помещение. Често са предпочитани и за коридора, в който се влиза с обувки и се налага редовно мокро почиставане, както и за терасата, тъй като са по – устойчиви на влага и темепратурни разлики от дървото. Керамичните настилки са идеални за подово отопление. Безшумни са, здрави, устойчиви и лесни за почистване. Основен техен недостатък е, че създават студено усещане при ходене.

Теракот – подходящ е за банята, кухнята, коридора и помещения с по – малко натоварване. Предлага се в голямо разнообрзие от форми и декори. Теракота е по – неустойчив от гранитогреса и при изтърване на тежък и твърд предмет върху него има опастност да се напука.

Гранитогрес – устойчива, твърда и дълготрайна настиклка. Гранитогресът издържа на влага, студ, горещина и високо натоварване. Затова и е подходящ за терасата и градината, както и за всички стаи в дома. Предлагат се различни модели, включително и такива имитиращи дърво, камък, тухли. В съвременния интериор гранитогресът е една от най – предпочитаните настилки.

Каменни подови настилки

Подовите настилки от естествен камък като мрамор, гранит, травертин вснасят неподправена естествена красота в интериора. Те са устойчиви на влага и износване, но трябва да се пазят тъй като повечето видове камъни са лесно нараними. Съшествен минус е студеното усещане при ходене, което може да бъде компенсирано с подово отопление. Настилки от естествен камък са с доста по – висока цена, в сравнение с изкуствените материали.

Винил

Съвременните подови настилки от винил се отличават с огромно разнообразие от десени и успешно имитират естествени материали като дърво, корк, камък. Виниловата подова настилка е практична, поддържа се лесно, не създава шум при ходене, подходяща е за мокри помещения. Освен това създава комфорт и мекота по време на ходене. Винилът е добро решение за подова настилка в кухнята или детската стая.

Меки подови настилки

Меките подови настилки като мокет и килим също имат редица предимства. Основното разбира се е това, че създават топло усещане при ходене, добър изолатор са, меки и удобни. Килимите придават уют и комфорт на помещенията и могат да се изпозлват като интереорен акцент.

Меките настилки гарантират и добра шумоизолация.

Мокетът не е хлъзгав и омекотява удара при падане, което го прави подходяща настилка за жилища, в които има малки деца. Основен недостатък на меките настилки е, че се износват сравнително бързо, а и поддръжката им е по – трудна. Те събират прах и косми от домашни любимци и чистенето им може да бъде много досадно и трудоемко.

 

Източник: https://domigradina.com/

 

0 Коментара

Отговор

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.